WASABE Blog

New developments on Collaborative Leadership

Waarom is professionele co-ontwikkeling essentieel voor uw bedrijf?

Soms denk ik dat het belangrijk is om terug te gaan naar de wortels. In de jaren negentig ontwikkelden Adrien Payette en Claude Champagne in Montreal en Sherbrooke een nieuwe benadering van peer coaching die ervaring en actie wil herwaarderen, terwijl de sterke punten van individuele intelligenties worden vermenigvuldigd.

Ik heb deze praktijk geleerd in Sherbrooke en vond het een ongelooflijk sterke benadering. De basisprincipes geven waarschijnlijk meer inzicht in het “Waarom?”:

  1. De praktijk produceert kennis die de wetenschap niet kan produceren.
  2. Leren vanuit de beroepspraktijk is leren ageren.
  3. Met anderen je ervaringen delen, is een uniek leerproces.
  4. De beoefenaar in actie is een unieke persoon in een unieke situatie.
  5. De subjectiviteit van de actor is net zo belangrijk als de objectiviteit van de situatie.
  6. Werken aan professionele identiteit vormt de kern van co-ontwikkeling.
  7. Om te leren hoe beter te handelen, moet er ruimte zijn voor incompetentie.

De professionele co-ontwikkelingsgroep

Het is een peer coaching aanpak voor mensen die denken dat ze van elkaar kunnen leren om hun praktijk te verbeteren en te consolideren.

Reflectie, uitgevoerd in groepen, wordt gefaciliteerd door een gestructureerde consultatieoefening die de echte problemen van de deelnemers behandelt.

De één na de ander nemen de deelnemers de rol van cliënt op zich om het aspect van zijn praktijk dat hij wenst te verbeteren bloot te leggen, terwijl anderen als consultants optreden om zijn eigen begrip (denken en te voelen) en zijn vermogen om te handelen te verrijken.

Wanneer mensen open staan ​​om van elkaar te leren. Professionele ontwikkeling blijft een van de beste instrumenten om collectieve intelligentie te laten ontstaan ​​met een zeer hoog rendement.

Didier

Bron : Le Groupe de Co-Développement Professionnel, Adrien Payette et Claude Champagne, Presse de l’Université du Québec, 1997, ISBN 978-2-7605-0981-8